Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

Ereszcsatorna alak-és méretválasztás

A tetőfelületekről lefolyó csapadékvíz összegyűjtése és elvezetése az ereszcsatorna-rendszerek feladata. Ezek készülhetnek egyedi bádogos szerkezeti elemekből helyszínen összeállítva, vagy korszerű ereszcsatorna-rendszerek kész elemeiből helyszínen szerelve. Utóbbi előnye, hogy a rendszer minden eleme színben, méretben és kialakításban illeszkedik egymáshoz, továbbá a kivitelezésük is jóval egyszerűbb és gyorsabb, mint az egyedi bádogosmunkaként készülő ereszcsatornáké.

Napjainkban különböző gyártmányú ereszcsatorna-rendszerek széles termékpalettájáról választhatunk. Az ereszcsatorna-rendszer kiválasztásánál mindig kiemelkedően fontos szempont az esztétika és az ár, de nagyobb méretű tetők esetén érdemes azt is megvizsgálni, hogy az adott rendszerrel kialakítható-e a megfelelő kapacitású vízelvezetés.

Bár kívülről egyszerűnek tűnhet egy ereszcsatorna-rendszer, a megfelelő működés alapvető feltétele a gondos tervezés és szakszerű kivitelezés (illetve emellett a rendszeres karbantartás).
A tervezés legfontosabb feladata a vonatkozó szabályok és előírások alkalmazásával meghatározni a tetőről lefolyó csapadékvíz mennyiségét és az elvezetéséhez szükséges rendszer méreteit, a lefolyások számát, azok elhelyezkedését stb.
A szakszerű kivitelezés is elengedhetetlen, hiszen csak folyamatos és egyenletes lejtéssel biztosított a víz akadálytalan útja a rendszerben.

Régen az ereszcsatornák egyedi kialakítású bádogosmunkaként készültek. Elterjedtek voltak a fekvő, párkányon ülő és rejtett (párkányba süllyesztett) ereszcsatornák. Méretüket, formájukat az adott igényeknek megfelelően alakították ki. Ma már ilyen ereszcsatornákkal leginkább régi, műemlék épületeken találkozhatunk, új épületeken csak ritkán fordulnak elő. Sok évtizede a tetőszerkezet alsó peremén csüngő (függő) eresz a legelterjedtebb megoldás.

Az ereszcsatorna-rendszerek két fő része a tető alsó éle mentén végigfutó ereszcsatorna és az ebben összegyűlő vizet levezető lefolyócső. A már kiépített rendszer egyik legfontosabb pontja az ereszcsatorna és a lefolyócső csatlakozása. A korszerű ereszcsatorna-rendszerek részeként kész bekötőcsonkokat építenek be, amely tölcséres kialakításának köszönhetően számottevően nagyobb mennyiségű víz elvezetését teszik lehetővé, mint a hagyományos (régi tetőkön is látható) csonk nélküli (merőleges) csatlakozások. 

 

FÉLKÖRÍVES VAGY NÉGYSZÖGLETES

Az ereszcsatornák kiválasztása során a szín mellett a forma jelenti a legfontosabb esztétikai kérdést. A két legelterjedtebb formát a klasszikus félkör, valamint a négyszög szelvényű csatornák képezik. Megválasztásuk általában az épület stílusának, illetve a tervező/megrendelő egyedi ízlésének a kérdése.

Csüngőereszes kialakítás esetén a félköríves ereszcsatorna a körszelvényű lefolyócsővel lényegében bármilyen stílusú épület megjelenéséhez jól illeszkedik. Hazánkban hosszú évtizedek óta ezek a legelterjedtebbek, látványukban is megszokott részei az épületeknek. 

20160805_112011_burst02.jpgNégyszög szelvényű csatornák és lefolyócsövek alkalmazása  hazánkban a modern megjelenésű épületeknél fordul elő gyakrabban. Fekvőereszeknél jóval jellemzőbb az alkalmazásuk.

A vízelvezetési kapacitást alig befolyásolja a csatornák és lefolyócsövek formája, mégis, vízelvezetés szempontjából a félkörszelvényű csatorna kisebb esőintenzitás esetén előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik.

07_2017_05_08_szogletes_ereszcsatorna_pinterest.jpgkép forrása: pinterest.com

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ereszcsatorna-rendszerét félköríves ereszcsatornák és körszelvényű lefolyócsövek képezik. A modern színválaszték, valamint az anyagukban és színükben is illeszkedő tartozékok és kiegészítők korszerű, esztétikus megjelenésű rendszert alkotnak. Ez a rendszer jól illeszkedik a gyártó mindenkori tetőcserép-kínálatához.

eresz_rendszer_elemek.jpg

KÜLSŐ-ÉS BELSŐPEREMES ERESZCSATORNÁK

A régebbi, egyszerűbb ereszcsatornák belső peremmel készültek. Az egyik oldalán színes lemezekből is kizárólag belső peremes ereszcsatorna készülhet. A külső peremes ereszcsatorna geometriai okokból kizárólag mindkét oldalán színes lemezből készülhet. A külső perem előnyös mechanikai tulajdonságain túlmenően markáns esztétikai megjelenést biztosít az ereszcsatornának. 

 

A MÉRETEK MEGVÁLASZTÁSA

Az ereszcsatorna és a lefolyócső méreteit a rendszer tervezése során határozzák meg az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége által kiadott szabálygyűjtemény előírásainak figyelembevételével.

A rendszer kapacitása leginkább a lefolyócső keresztmetszeti méretétől (és a lefolyási helyek számától) függ. Ezt mindig a tetőt alkotó összes felület vízszintes vetületi méretének ismeretében kell megválasztani az alábbi táblázat alapján.
07_2017_05_08_ereszcsatorna_meret_es_alakvalasztas_tablazat.jpgAz ereszcsatorna esetében a csatornát alkotó lemez kiterített szélessége a mérvadó, ezt szintén a táblázat alapján választja meg a tervező. A legtöbbször 100 mm átmérőjű lefolyócsöveket és 333 mm kiterített szélességű ereszcsatornákat alkalmaznak. Utóbbi kb. 152 mm széles félkörívű és 120-125 mm széles négyszög szelvényű ereszcsatornát jelent. Természetesen a tervezés során számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni (pl. lefolyócső elhúzása, a lefolyási pont kiképzése).

A Terrán ereszcsatorna rendszert 100 mm átmérőjű lefolyócsövek és 333 mm-es kiterített szélességű ereszcsatornák alkotják. A rendszer a részét képező tölcsér alakú bekötőcsonkkal egy lefolyási pontra akár 153 m2 vízszintes vetületi méretű tetőfelület csapadékvíz-elvezetését is képes biztosítani. Több lefolyási pont beépítésével ez a méret értelemszerűen sokszorozódik. Egy átlagos méretű és elrendezésű családi ház esetében általában 2-3 lefolyási pont kialakítása elegendő (de minimálisan 2 mindenképpen szükséges!). p7041568.JPG

A cikkekben megjelentetett szakmai iránymutatások, leírások, képek, csomópontok nem helyettesítik a tervezési és kivitelezési munkák szakszerű és az érvényes jogszabályoknak megfelelő végzését, különösen a kellő részletességű építészeti kiviteli terveket, az építész tervezői és műszaki ellenőri ellenőrzéseket és számításokat, illetve nem mentesítik a szereplőket a konkrét épületre és épületszerkezetre vonatkozó felelősség alól. A Terrán Kft. és a Szega Books Kft. semmilyen felelősséget nem vállal a cikkek, vagy azok egy részének felhasználásával elkészülő épületekért, épületszerkezetekért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr9912489091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása