Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

Kortárs építészeti trendek

1.pngkép forrása: archdaily.com

A trendek az élet minden területén egyre gyorsabban változnak. A minőségi munkát végző építészeknél ma már nem csak a kreativitás, a művészi érzék és a logika a mérvadó. Az új technológiák által kínált lehetőségek alkalmazása követelmény és nem csak választható opció, a tervezők is igyekeznek az adott kor kihívásaira, problémáira a lehető legkorszerűbb, az aktuális divatnak megfelelő épületekkel reagálni.

A következőkben nézzük meg napjaink jelentősebb irányvonalait a fenntarthatóság és a design szemszögéből!

 

ENERGIATAKARÉKOSSÁG ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM

2.pngkép forrása: forrás1

A fenntarthatóságot célzó tudatos döntések szerencsére egyre inkább teret nyernek, ez köszönhető egyrészt a környezettudatosságnak, másrészt pedig a magas energiaárak is arra sarkallják az építkezőket, hogy felhasználás komfortját megtartva, de különböző intézkedésekkel jelentős mértékben csökkentsék az épület energiaigényét. Számos építészeti korszerűsítés áll a rendelkezésünkre a megvalósításhoz, a lehűlő szerkezetek megfelelő szigetelésén, a hőszigetelő nyílászárókon át a napenergiáig. A megújuló energiaforrások felhasználása lehet a legkézenfekvőbb és leggazdaságosabb megoldás, általuk radikálisan csökkenthetők a fűtésre és hűtésre szánt kiadások, akár passzívházat is megvalósíthatunk.

 

ÖKOHÁZAK, FENNTARTHATÓ ÖKOVÁROSOK

3.pngkép forrása: effekt.dk

Környezetünk számára egyre nagyobb terhelést okoz a nagyvárosokat ellátó, monokultúrás, nagyüzemi gazdálkodás, és az ez által végbemenő mértéktelen erdőirtás, pazarló vízhasználat, a talaj, víz és a levegő szennyezése. Szerencsére egyre többen próbálnak már emberléptékű, fenntartható megoldásokat kitalálni amivel mérsékelni tudnánk a földünkön okozott hatalmas károkat. Hollandiában például megkezdték olyan önfenntartó mintaotthonok, települések építését amelyek nagy mennyiségű energiát, vizet és bioélelmiszert tudnak majd olyan módon előállítani, hogy ezzel nem szennyezik a környezetet, a megtermelt hulladékot is helyben kezelik. Franciaország is nagy figyelmet szentel ennek a problémának, több városában, például Marseille-ben is olyan urbanisztikai kísérletek folynak amelyek során a települések a helyi környezeti adottságokra koncentrálva minél inkább energia hatékonnyá, fenntarthatóvá és zölddé válnának.

 

OKOSOTTHONOK

4.pngkép forrása: forrás1

Az intelligens megoldások a családi házakban is egyre nagyobb teret nyernek. A kényelem és az energiatakarékosság a legfőbb szempont, mellettük a fokozott biztonság sem elvetendő. Az ilyen smart otthonokban központilag szabályozott az egyes rendszerek működése, legyen szó a fűtésről és világításról, a redőnyök automatizálásáról, de az egyedi igényekhez és elvárásokhoz igazodva minden otthoni elektromos eszköz ellenőrizhető és követhető. Internetkapcsolaton keresztül szabályozhatjuk a hőmérsékletet, hogy hazaérkezésünkre a legideálisabb legyen, azonnal értesítést kaphatunk mozgás érzékelése esetén, vagy akár munkahelyünkről egy gombnyomással áramtalaníthatjuk a konnektorba bedugva felejtett vasalót.

 

TETŐK FORMÁJA

5.pngkép forrása: forrás1; forrás2; forrás3

Egy épület kinézetének hangulatát jelentős mértékben a tető formája határozza meg. Számos kialakítási lehetőség közül választhatunk, esztétikum szempontjából a két alapvető csoportot a magastetős és a lapostetős házak alkotják. Utóbbinál, amely igen karakteres forma, a funkciókkal is variálhatunk, kialakíthatunk terasztetőt ami kiválóan alkalmas a pihenésre, napozásra, zöldtetővel kombinálva pedig még hangulatosabbá, természetközelibbé tehetjük otthonunkat. A különböző hajlásszögekkel kialakított magastetős megoldások sem mennek ki a divatból. Általuk értékes padlásteret nyerhetünk, be is építhetjük tetőterünket. Lehet alacsony, kishajlású és magastetőnk. Szakmai előírások szerint 10 fokos hajlásszög alatt nem alkalmazhatunk kiselemes fedést. Más esetekben tervezésüknél számos komoly követelménynek kell megfelelni, ilyen például a tökéletes vízzáróság, átszellőztetett héjazat, megfelelő tetőfóliák alkalmazása.

 

LETISZTULTSÁG, SZÍNEK, ANYAGHASZNÁLAT

6.pngkép forrása: forrás1; forrás2; forrás3

Azt tapasztalhatjuk, hogy mint ahogyan a formák terén, a színek tekintetében is az ízlés egyre inkább a letisztultabb stílus felé halad. A mediterrán családi házak narancsos, barnás színvilágát felváltja az örökké visszatérő, klasszikus fehér, ami nélkül szinte el sem lehet képzelni egy minimál stílusú épületet, valamint előszeretettel kombinálják a fehéret a szürke megannyi árnyalatával, sőt akár feketével is. Az összhatás tiszta, kifinomult lesz ezáltal. A szürke szín divatossá válása lehet az oka annak is, hogy egyre több épületnél hagynak szabadon nyersbeton felületeket, ezzel még különlegesebb, modern hatást elérve, így az eddig szinte száműzöttként kezelt beton újszerű designelemként tér vissza az épületek homlokzatain, burkolatain. Különböző felhasználási módjairól egy előző bejegyzésben is olvashatnak. A modern technológiáknak köszönhetően csak a képzeletünk szabhat határt milyen felületi kialakítást szeretnénk elérni. Kő, fémlemez, beton burkolatoknál megtalálhatjuk a legkülönbözőbb textúrákat, egyedileg tervezett mintákat is, az sem jelenthet akadályt ha akár a tető fedését szeretnénk átfordítani a homlokzatok síkjára, ezzel teljesen homogén tömböt kapva, de a hatalmas üvegfelületek is dominánsak a függőleges felületeken. A környezettudatosság az anyagok felhasználásánál is jelentkezik, újra népszerűek a vályog és a szalmabála-falú épületek.

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr7412627349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása