Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

A beton, amelyben megjelenik a fény

Legtöbbször negatív jelzőkkel illetik, nehéz, durva és rideg anyagként él a többség tudatában. A Budapesti Műszaki Egyetem egykori tanulójának, Losonczi Áronnak sikerült bizonyítani, hogy a beton több lehet, mint amit első ránézésre mutat.

1_2.jpgkép forrása: podovi.org

Az okleveles építészmérnök ,,üvegbeton'' névre keresztelt találmányát 2001-ben fejlesztette ki, 2002-ben szabadalmaztatta, 2004-ben pedig már megalapította csongrádi székhelyű Litracon nevű cégét, ahol azóta is folyamatosan folyik a termék fejlesztése, gyártása és értékesítése. A szemlélő számára homogén betonfelületnek tűnő, de valójában hajszálvékony optikai szálak millióit tartalmazó anyag szabad utat ad a fénynek, így létrehozva egy új építőanyagot, amelynek különlegességét a nehézség, tömörség és a transzparencia ellentmondásossága adja. Szinte azonnal hatalmas érdeklődés vette körül, a Time magazin 2004.év legfontosabb találmányai között tartotta számon, a washingtoni építészeti múzeum állandó gyűjteményében is helyet kapott átlátszó faluk.

kep2_1.pngképek forrása: zigersnead.comlitracon.hu

EGYEDI FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEK

Elsősorban esztétikai tulajdonságai miatt rajonganak érte, de szinte ugyanúgy alkalmazható mint a hagyományos beton, ezáltal a felhasználási lehetőségek szinte végtelen tárházát hordozza magában. A megrendelések között pultok, utcabútorok, válaszfalak, díszfalak, különböző padló-és homlokzatburkolatok is szerepelnek.  

kep3_1.pngképek forrása: litracon.hu

Sajátos tulajdonságainak köszönhetően, hátulról projektorral történő megvilágítás által különböző színek és formák megjelenítésére is alkalmas.

kep4_1.pngképek forrása: litracon.hu

A designtervezők számára is merőben új, izgalmas termékek létrehozására ad lehetőséget. Készítettek már üvegbetonból bútorokat, beltéri lámpákat, sőt ékszereket is.

kep5_1.pngképek forrása: litracon.hu; pinterest.com; thesis.arch.hku.hk

A feltaláló 2007-ben az üvegbeton helyettesítésére, valamint a technológia megfizethetőbbé tételének céljából megalkotta a pixelbetont. Ennél a betonnál nem üvegszálak, hanem speciális csapokból álló műanyag elem vezeti a fényt. A felületen pixelekre emlékeztető szabályos rendszerben elhelyezkedő fénypontok jelennek meg, amelyek lehetőséget adnak egyedi minták, feliratok létrehozására, valamint ennél a technológiánál íves felületek, különböző formák is kialakíthatóak.

kep6_1.pngképek forrása: pinterest.com; litracon.hu

Losonczi Áron ötletével elérte, hogy a betont más szemszögből közelítsük meg, általa a tömör tömegben megjelenik a fény, használhatósága, időtállósága mellett sajátos gondolati tartalmat hordozva magában.

Találmányaiért a Magyar Örökség és a Gábor Dénes-díjat is megkapta számos más hazai és nemzetközi design-és innovációs elismerés mellett.

Forrás:

http://www.litracon.hu/hu/termekek

http://www.podovi.org/litracon-nova-verzija-svetlecih-betonskih-ploca/

http://old.mta.hu/vi_osztaly_hirei/litracon-fenyatereszto-beton-135352/

http://hvg.hu/ingatlan/201410_losonczi_aron 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr4312627531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása