Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

Terrán Futuron, a naprakész tetőcserép

Környezetünk számára egyre nagyobb terhelést okoz a nagyüzemi gazdálkodás, a mértéktelen erdőirtás, pazarló vízhasználat, a talaj, víz és levegő szennyezése. Földünk fosszilis energiahordozó készletei egyre csökkennek, aminek következtében az energiaárak is nőnek. A megújuló energiaforrások felhasználása lehet a legkézenfekvőbb, leggazdaságosabb és legfontosabb hosszú távú vállalkozása az emberiségnek.

Az építőiparnak hatalmas a környezetre gyakorolt hatása, ezért jogosan merülhet fel a kérdés, hogy otthonunk és értékeink alapvető védelmi feladatán túlmutatva, miért ne tölthetne be a tető aktív, környezetbarát, tiszta és biztonságos energiatermelő funkciót is? A jövőben a tető intelligens módon kapcsolatban állhatna az alatta élő emberekkel, alkalmazkodhatna igényeikhez.

Felelős tetőfedőanyag-gyártóként, közel másfél éve zajló kutatás-fejlesztésünk mostanra lehetővé tette, hogy bemutassuk tetőcserépre integrált napelem fejlesztésünket, amely egészen új irányból adhat lökést a napenergia felhasználásának. A Terrán szolár megoldás különlegességét az adja, hogy a sztenderd modulos megoldásoktól eltérően nem szükséges hozzá külön tartószerkezet és keret, a napcellák olyan speciális módon lesznek az egyedi tetőcserepek felületére integrálva, hogy azok felszerelése és megjelenése szinte megegyezik majd a hagyományos tetőcserepekkel, ugyanakkor az inverter és az egyéb elemek a hagyományos megoldáshoz használt rendszerelemekkel megegyezők. A szemmel látható különbségek mellett azonban számos kérdés merülhet fel az új termékkel kapcsolatban. Nézzük, milyen lesz a Terrán Futuron naprakész tetőcserép!

terran-futuron-kep1.jpg

futuron-sliderkep.jpg

Érdemes egy gyors összehasonlítást végezni a ma elterjedten használt napelem modulokkal. Hatásfokát tekintve a Terrán által alkalmazott megoldás gyakorlatilag azonos a hagyományos napelem modulok hatásfokával, erre való tekintettel hasonló nagyságú felületre lesz szükség egy azonos teljesítményű rendszer megépítéséhez. Egy átlagos háztartásnak megfelelő 4kWp teljesítményű rendszer Magyarországon, optimális tájolás esetén kb. 25m²-nyi felületű Terrán napelemmel alakítható ki.

A modulok tájolásánál is ugyanazok a szabályok, mint a sztenderd napelemes rendszereknél, a napsugárzás szempontjából kedvező tájolású szakaszon alkalmazhatók gazdaságosan. A többi tetőfelület az elemmel azonos geometriájú tetőcserepekkel fedhető le, így a fedéskép egységes lesz. A cserépfedés+napelem tömege valamivel kisebb súlyú a sztenderd modulos rendszerhez viszonyítva, így nem okoz tehernövekedést a tetőn.

A megtermelt energia tárolása is a más rendszereknél megszokott módon történik, a Terrán napelem is az áramszolgáltató hálózatba táplálja be a villamos energiát, a mérés pedig ad-vesz órával történik. Műszakilag lehetséges a szigetüzemű, szolgáltatótól független rendszer kialakítása, ennél azonban meg kell jegyeznünk, hogy az akkumulátortechnológia jelenleg még lényegesen drágább megoldást igényel, mint a hálózatra való táplálás technológiája.

terran-futuron-cserepek1.jpg

A Terrán napelemes rendszer előnyeként említhető, hogy amellett, hogy egy kifejezetten esztétikus, tetőfedés textúrájába belesimuló fedésképet ad, műszakilag is megfelelő, egyúttal gazdaságos, hatékonyan előállítható és reprodukálható. Meghibásodása esetén az elem cserélhető egy ugyanolyan méretű elemre, az elektronika kialakítása pedig olyan, hogy egyetlen elem meghibásodása vagy részleges árnyékolása nem okozza a teljes kör kiesését, tehát a csere megvalósításáig is működőképes marad a rendszer.

A Terrán elemek jelenleg kizárólag sík cserepeken, a Terrán Zenit fedésbe illeszthető be bádogos szegélyelemek közbeiktatása nélkül.

Vállalatunk szakemberei a napelemes tesztrendszert 2017 tavasza óta monitorozzák. Az eredmények bíztatóak, azt mutatják, hogy az innováció a kívánt irányba halad. A prototípus működőképes, több referenciatetőn is megépítésre került, és valós üzemi körülmények közötti alkalmazhatóságát is bizonyította. A fejlesztés végső célja egy esztétikus, környezetbarát, hatékonyan, gyorsan és biztonságosan kivitelezhető, kompromisszumok nélküli energiatermelő tetőrendszer megalkotása, amelynek tömeggyártása meghozhatja a lakossági szintű áttörést a megújuló energiaforrások használata terén.

 www.terran-futuron.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr8812901542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása