Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

A beton 5 meglepő felhasználási módja

A beton egyszerre durva és finom, rideg és meleg, nehéz és légies, a kontrasztok tökéletes összhangja jellemzi. Képlékenysége, könnyű formálhatósága, strapabírósága miatt szinte minden területen megállja a helyét, magában hordozva a felhasználási lehetőségek végtelen tárházát.

1.jpgkép forrása: designboom.com

Az ókori görögök már Kr.e 2000-ben használtak égetett mész és homok keveréket, a rómaiak vulkáni hamut is kevertek ehhez a mészhabarcshoz. Épületeik, köszönhetően a gondos kivitelezésnek is, ma is léteznek. Jó példa erre a Rómában található 2000 éves Pantheon kupolája, aminek építésekor is ezt a betont alkalmazták.

A mai beton természetesen már más anyag. Azóta a kötőanyagból (cement), vízből és adalékanyagból (homok és kavics), valamint számos más lehetséges összetevő kiválóan tervezhető összetételéből elő lehet állítani a legkülönfélébb igényeknek megfelelő betont.

Az öntéses technológia óriási tervezői szabadságot kínál, különleges adottságai révén könnyen felveszi az öntőforma mintázatát, felületének minőségét, a speciális adalékok folyamatos fejlődésének, a felületkezelési, csiszolási és színezési módszereknek köszönhetően pedig egyre komolyabb szerepet követel magának az építészetben és belsőépítészetben, megcáfolva az anyag felhasználásának korlátaival kapcsolatos hiedelmeket.

 

1. A LÁTSZÓBETON 

2.jpgkép forrása: pinterest.com ; inout-home.hu

A látszóbeton, mint építészeti eszköz világszerte új fénykorát éli, kulcsfontosságú lehet a terek megformálásában, a felületek, arányok kialakításában. Magyarországon még érzékelhető a betonnal kapcsolatos ellenérzés, nehéz elfogadtatni a takaratlanul maradó, nyers felületeket, amihez a paneles építéseknek köszönhetően negatív jelzők és érzések társultak. Fontos tudni, hogy egy ilyen építkezés a megszokottnál nagyobb odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy a helyszínen készített felület szép legyen, elengedhetetlen a jó minőségű alapanyag használata, valamint a minőségi zsaluzási technika is.

 

2. BETON ALKALMAZÁSA BURKOLATKÉNT, PADLÓN ÉS AKÁR HOMLOKZATON IS

3.jpgkép forrása: inout-home.hu ; pinterest.com

A burkolt felületek tervezésénél is csak a képzelőerő szabhat határt. Lehet szó akár folyamatos felületkialakításról, elemes burkolatról, beltérre és kültérre, vízszintesen és függőlegesen egyaránt. Itt is érvényesülnek a beton pozitív tulajdonságai, ebben az esetben különösen fontos lehet a strapabírás, vízállóság és fagyállóság.

 

3. BETONCSERÉP

4.jpgképek forrása: terranteto.hu

Beton, mint tetőcserép alapanyag? Ezzel kapcsolatban is sokakban él az a tévhit, miszerint a beton túl nehéz anyag a tetőre, itt viszont fontos tudni, hogy a tetőszerkezet méretezésénél a szél, a hó és a fedélszék terhei mellett a héjazat súlya csupán 15-20%-ot jelent. Nagyon magas mechanika igénybevehetőségének köszönhetően nagy tömegű hó és jég sem okozhat törést ezeken a cserepeken. Mellette szól az is, hogy összetevői mind természetesek, betoncserépgyártáshoz a kerámiagyártás energiaigényének csupán harmada szükséges, az élettartam pedig jóval száz év feletti.

 

4. KONYHA-ÉS MOSDÓPULTOK BETONBÓL

5.jpgkép forrása: forrás1; forrás2; forrás3; forrás4

A beton kiválóan alkalmas arra is, hogy egyedi méretben, egyedi igényeknek, kívánságoknak megfelelően alakítsunk ki pultot, vagy akár pulttal 'egybeöntött' mosogatókat, mosdókat is készíthetünk belőle. Strapabíró, hőálló, könnyen tisztítható, színe is módosítható, polírozással pedig teljesen sima és fényes felületeket képezhetünk.

 

5. BÚTOROK ÉS EGYÉB PRAKTIKUS LAKÁSKIEGÉSZÍTŐK

6.jpgkép forrása: forrás1; forrás2; forrás3; forrás4

A belsőépítészetben csak pár éve lett igazán divat a beton használata. A dizájnerek számára is számos lehetőségeket rejt az anyagukat tekintve újító tárgyak tervezése. Finombetonból látványos egyedi bútorok, lámpák, edények, ékszerek és játékok is készíthetők.

A beton, mint építőanyag innovációs felhasználási lehetőségeinek száma is végtelen. Különösen nagy örömül szolgál, hogy hazai cégek is képviseltetik magukat az újító megoldások élvonalában. A fényáteresztő beton feltalálásával a tervező elérte, hogy a betont ne csak tömör, nehéz tömegként képzeljük el, hanem üvegszálak segítségével egy, a fényt önmagán átengedő, nagyszilárdságú építőkőként. Létezik már olyan beton is amely megszűri és tiszta ivóvízzé alakítja az esővizet, ezáltal nem csak egy eddig ismeretlen anyagi-, vizuális-és gondolati alkotóeszközként definiálható, a fenntarthatóság és a környezettudatosság is előtérbe kerülhet a beton kapcsán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr4212586913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása