Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

Tetőkarbantartás

A tető a külső időjárási hatásoknak leginkább kitett épületrész. Ahhoz, hogy hosszú ideig rendeltetésszerűen működjön, és megőrizze eredeti esztétikus megjelenését, rendszeres karbantartás szükséges. A tető összetett szerkezet, a különböző anyagú és kialakítású részei eltérő figyelmet és gondoskodást igényelnek. A karbantartás feladata kettős: a károk megelőzése és a már bekövetkezett kisebb hibák kijavítása.

1_1.jpg

Korábbi posztunkban már említettük, hogy a tető meghibásodás, károsodás szempontjából kritikus részletei jellemzően a szegélyek, hajlatok és áttörések mentén találhatók. Az alábbi posztban röviden sorra vesszük, melyek a legfontosabb feladatok, amelyeket a tetők karbantartása során el kell végeznünk.

 

ERESZCSATORNA-RENDSZER KARBANTARTÁSA

Az ereszcsatorna-rendszer a tető leginkább karbantartást igénylő része. Ennek az elsődleges oka az, hogy a vizet gravitációs úton elvezető szűk és részben zárt rendszer könnyen eltömődhet, ez pedig az épület más szerkezeteiben is komoly károsodást idézhet elő (vizesedés, jegesedés okozta károk). Az ereszcsatorna karbantartása a legtöbb esetben ellenőrzést és tisztántartást jelent.
Ha nincs hibára utaló jel, ősz végén és tavasszal akkor is ajánlott ellenőrizni az ereszcsatorna-rendszert. Az ereszcsatornába betekintve a látható szennyeződéstől és annak mennyiségétől függ, hogy milyen eszközöket használunk a tisztításhoz.

eresz.JPG

A nagyobb gallyakat kézzel távolítjuk el. A faleveleket szintén eltávolíthatjuk kézzel, az ázott leveleket, leülepedett szennyeződéseket pedig az erre a célra alkalmas kis kézi lapáttal. Ma már számos olyan eszköz kapható kereskedelmi forgalomban, amelyek kifejezetten az ereszcsatornák tisztítására szolgálnak. A nehezen elérhető részekhez például teleszkópos nyelű tisztítókefe is használható. Fontos, hogy csak olyan eszközöket használjunk, amelyekkel nem sértjük meg az ereszcsatorna felületi bevonatát.

A nagyobb szennyeződések eltávolítása után mossuk át a csatornarendszert, így a csatorna egyes részein lerakódott iszapos szennyeződéseket is eltávolítjuk. Az átmosást könnyen elvégezhetjük a kerti csapra csatlakoztatott locsolótömlő segítségével vagy magas nyomású kézi mosóval.

13_0021.jpg

Az átmosással egyúttal a lefolyócsöveket is ellenőrizhetjük. Dugulás egyik egyértelmű jele, ha nagy mennyiségű víz beöntése esetén az az ereszcsatornáig visszatorlódik, és csak lassan folyik le. Az esetleges dugulás általában nagy nyomású vízzel megszüntethető, de szélsőséges esetben a lefolyócső bontására is szükség lehet. (A lefolyónyílásba helyezett lombfogó ráccsal a dugulás megelőzhető.)
A mosás után ellenőrizzük az ereszcsatorna lejtését. Ha a csatornába lassan folyatott víz valahol megáll, akkor az ereszcsatorna-tartó vasak függőleges irányú állításával tudjuk korrigálni a lejtést. A korrigálás után újra ellenőrizzük a lejtést!

13_003_1.JPG

FAGYDUGÓK MEGELŐZÉSE

Fagydugó akkor alakulhat ki az ereszcsatornában, ha karbantartás hiányában a felgyülemlő szennyeződés visszatorlasztja a vizet, és az télen megfagy. Ez újabb gátat képez a csapadékvíz elvezetésére, így egyre nagyobb jégtorlasz alakul ki, majd az ereszcsatorna szélén jégcsapok is megjelennek. A jég jelentős károkat okoz: eldeformálja az elemeket, nagy súlya miatt pedig akár le is szakíthatja az ereszt. A már kialakult jégtorlaszt csak melegítéssel szüntethetjük meg. Ne próbáljuk meg az összefagyott havat és a jeget ütögetéssel eltávolítani.
Természetesen a leghatékonyabb megoldás a jégtorlasz kialakulásának megelőzése. Az ereszcsatornába helyezett lombfogó rács nem csak a nagyobb szennyeződések de a hó lerakódását is megakadályozza. A hó a rácson halmozódik fel, a rács alatt akadálytalan marad a víz útja. A jégtorlasz elleni legbiztosabb megoldást az ereszcsatorna-rendszer rendszeres tisztítása mellett az ereszcsatorna-fűtés jelenti.  

SZELLŐZŐNYÍLÁSOK ELLENŐRZÉSE

A tetőfedés alatti szellőző levegő áramlásának feltétele, hogy az eresz mentén a szellőzőnyílások szabadok legyenek. Az ereszcsatorna tisztításával egyúttal a szellőzőnyílások tisztítását is elvégezhetjük (amennyiben szükséges). Hőszigetelés és egyéb építőanyag-maradványok, darázsfészkek, kisebb madárfészkek, elhullott rovarok, bogarak zárhatják el a levegő útját.

legres.jpg

A HÉJAZAT ELLENŐRZÉSE, KARBANTARTÁSA

A tető külső felületének túlnyomó részét a héjazat alkotja. A Terrán betoncserepek a kiváló anyagminőségnek és a gyári felületkezelési eljárásoknak köszönhetően nem igényelnek karbantartást.
Ennek ellenére évente egyszer, illetve nagyobb viharok után érdemes a teljes tetőfelületet átnézni. Kisebb felületi sérülések, elmozdulások, elvétve akár cseréptörés is előfordulhat egy nagyobb vihar után. A sérült cserepeket minél előbb cserélni kell (eredetivel egyező formájú és színű cseréppel).

SZEGÉLYEZÉSEK ÉS EGYÉB BÁDOGOS SZERKEZETEK ELLENŐRZÉSE, KARBANTARTÁSA

A hagyományos bádogos szerkezetek egyik hátránya, hogy a hőingadozás következtében folyamatosan mozognak. Ez idővel akár az elemek deformálódását, a rögzítések meglazulását is okozhatja. Ereszcsatornák, vápák esetén előfordulhat például, hogy a csatlakozásoknál idővel szétcsúsznak az elemek. Erre utalhat esős időben a csöpögő eresz, illetve beázás. Az elmozdult, deformálódott bádogos szerkezetek javítását bízzuk szakemberre! Kerüljük a házilagos és ideiglenes megoldásokat!
A Terrán Tetőrendszer részét képező szegélyelemekkel kialakított szegélyezések nem igényelnek különösebb karbantartást. Az anyaguknak és a flexibilis kialakításuknak köszönhetően a hőingadozások hosszú távon sem okoznak deformálódást.

A tető karbantartása nem csak a tetőszerkezetre korlátozódik. Külön figyelmet kell szentelnünk a tetőhöz közeli fáknak is. Ne hagyjuk a tetőhöz túl közel nőni az ágakat, időben vágjuk vissza őket. A tetőhöz közeli vagy a tetőre nőtt ágak viharos időben komoly sérüléseket okozhatnak a tetőszerkezetben. A tető fölé nyúló lombrészről ősszel lehulló levelek pedig gyorsan eltömíthetik az ereszcsatornát.

pen111200.jpg

LÁTSZÓ FAFELÜLETEK KEZELÉSE

A tetőszerkezet külső látszó fafelületeit általában valamilyen felületkezeléssel (lazúrozással, festéssel) látják el. Ez az esztétikus megjelenés mellett biztosítja a faszerkezet védelmét a káros hatásokkal szemben (gombák, napsugárzás, rovarok stb.). A hosszú távú tartós védelem érdekében a felületkezelést adott időközönként meg kell újítani. A felületkezelés anyagától és rétegvastagságától függően 2-3 évente mindenképpen ajánlott újra bevonni a faszerkezetet.

fafelulet.jpg

 A cikkekben megjelentetett szakmai iránymutatások, leírások, képek, csomópontok nem helyettesítik a tervezési és kivitelezési munkák szakszerű és az érvényes jogszabályoknak megfelelő végzését, különösen a kellő részletességű építészeti kiviteli terveket, az építész tervezői és műszaki ellenőri ellenőrzéseket és számításokat, illetve nem mentesítik a szereplőket a konkrét épületre és épületszerkezetre vonatkozó felelőssége alól. A Terrán Kft. és a Szega Books Kft. semmilyen felelősséget nem vállal a cikkek, vagy azok egy részének felhasználásával elkészülő épületekért, épületszerkezetekért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr3112804504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása