Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

Energiatakarékos tetőtér kialakítás

A beépített tetőterek klímáját és vele együtt a lakókomfortot is alapvetően meghatározza a tetőtereket határoló tetőszerkezetek kialakítása (rétegfelépítése, szerkezetkialakítása és az anyaghasználat). Jól tudjuk, hogy nyáron az épület belső tereinek leginkább felmelegedő része a tetőtér. Ennek számos oka van: a tető van kitéve leginkább a közvetlen napsugárzásnak és így a legnagyobb hőterhelésnek, ugyanakkor a tetőteret általában nem határolja a külső oldalon olyan nagy hőtároló képességű szerkezet, ami jelentősen lassítaná a felmelegedést. Természetesen egyes esetekben előfordulnak olyan környezeti tényezők (árnyékot adó fák, épületek), illetve szerkezeti megoldások (pl. vasbeton koporsófödém), amelyek meggátolják vagy lassítják a felmelegedést, a legtöbb tetőtérben azonban nyáron számolni kell a túlzott felmelegedéssel. Különösen igaz ez a régebbi, korszerűtlen rétegrendű tetőkre.

A tetőterek felmelegedésével szemben rendszerint klímaberendezések beépítésével és szinte egész nyáron át tartó üzemeltetésével védekeznek. Ez azonban nem megoldás, csupán a probléma „elfedése”, amely ráadásul egyre nagyobb költségekkel jár. Ahogy egy rossz hőszigetelő képességgel rendelkező szerkezettel határolt tér téli folyamatos fűtése is energiapazarlásnak tekinthető, ugyanúgy annak tekinthető a nyári melegben a folyamatos hűtés is.

Az elmúlt időszakban a hőtechnikai követelmények szigorodása minden határolószerkezet esetében, így a fűtött tetőtereket határoló szerkezetek esetében is, jelentős változásokat eredményezett. A 2-3 évtizeddel ezelőtt még elterjedt kétszeres átszellőztetésű megoldás már régóta elavultnak tekintendő. A páraáteresztő fóliák elterjedése lehetővé tette, hogy a szarufák közötti teret teljes magasságában hőszigetelés töltse ki. Azonban ez a néhány cm-es növekmény csak mérsékelt javulást eredményezett a hőterhelés csökkentésében, ellenben erősödött a szarufák vonalában jelentkező hőhídhatás. 

Napjainkban a fűtött tetőtereket határoló szerkezeteket általában egyszeres szellőztetésű tetőként alakítják ki, melyben a 15-20 cm-es szarufák közötti teret teljesen kitöltik hőszigeteléssel. A hőtechnikai jellemzők javítása érdekében gyakran előfordul, hogy további 5-10 cm vastag hőszigetelő réteget építenek be közvetlenül a szaruzat alá. Ez a megoldás ugyan javít a szerkezet hőszigetelő képességén, azonban több szempontból is kedvezőtlen:

- Csak mérsékli, de nem küszöböli ki teljesen a szarufák vonalában jelentkező hőhidat.

- A belső tér felé megnövelt hőszigetelés csökkenti a belső teret és a lakótérben számításba vehető hasznos alapterületet.

- A szarufák alá épített 5-10 cm vastag hőszigeteléssel együtt sem feltétlenül teljesül a teljes szerkezetre vonatkozó hőtechnikai követelmény (U < 0,17 W/m²K). Ezzel a megoldással a jelenleg érvényben lévő követelményérték az elterjedten alkalmazott hőszigetelő anyagok alkalmazásával szarufák alatt legalább 15 cm vastag hőszigetelő réteg beépítésével teljesíthető. Azonban a lakótér hasznos alapterületének átlagos forgalmi értékét figyelembe véve ezzel értékes területeket áldoznak fel.

- Tartós nyári melegben a megnövelt hőszigetelő réteg ellenére a tetőtér továbbra is jelentősen felmelegedhet. Igaz, egy jobban hőszigetelt tető esetén a hűtési költség is jelentősen csökken.

A tetőtér hőterhelésének csökkentése, ezzel együtt a kedvezőbb hőérzet biztosítása a tetőteret határoló szerkezetek vonatkozásában az alábbi két fő törekvéssel érhető el:

- A szerkezetben és a belső felületen mért hőmérséklet csökkentésével.

- A szerkezeten keresztül áramló hőmennyiség radikális csökkentésével.

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. olyan komplex rendszert kínál, melynek alkalmazásával kiküszöbölhetők a fent említett problémák. A Terrán tetőrendszerrel többszörös védelmi vonal alakítható ki. A rendszer minden rétegével csökkenthető a belső tér felé irányuló hőterhelés.

zenit-grosso-ref-01_1.jpg

 

Lássuk, hogyan épül fel az egyik leghatékonyabb védelmet biztosító Terrán tetőrendszer!

CSERÉPFEDÉS

A cserépfedések a tetőszerkezetek legnagyobb hőtároló képességgel rendelkező részei. Azonban a tető külső „rétegeként” ez a nyári melegben inkább hátrányt jelent, hiszen a felmelegedett cserepek az alsó rétegek felé is sugározzák a hőt. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ClimaControl felületkezelésű betoncserepei (Zenit Moon, Zenit Space, Zenit Mars) a speciális bevonatnak köszönhetően visszaverik a Napból érkező hősugarak jelentős részét, ennek köszönhetően kevésbé melegednek fel, így a cserepek alsó felületi hőmérséklete is jóval alacsonyabb. Már önmagában az ilyen betoncserepek alkalmazásával (a régi fedések cseréjével) is jelentősen csökkenthető a fedés alatti rétegek felmelegedése.

ccfelulet1.jpg

ccfelulet2.jpg

TERMÉSZETES HŰTÉS

Egy tetőszerkezetben önmagában csak a hőszigetelés javítása (akár a vastagság növelésével, akár jobb tulajdonságokkal rendelkező anyagok használatával) ma már nem elegendő. Nagyon fontos a szerkezet természetes hűtése is, amely a cserépfedés alatti légréteg megfelelő átszellőztetésével biztosítható. Ez a légréteg a kéményhatás elve alapján természetes úton mozgásba jön, feltéve, hogy a megfelelő be- és kiszellőző keresztmetszeteket kialakították. A felmelegedett fedés alsó felületét folyamatosan hűti az alatta áramló levegő, ezzel is csökkentve a teljes szerkezet hőmérsékletét, illetve fékezve a felmelegedését. Nyári melegben a fedés alatti hőmérséklet elérheti a 60-70°C-ot, a beáramló levegő hőmérséklete azonban csak nagy melegben haladja meg a 30°C-ot, vagyis jelentős a hűtőhatása. Az átszellőztetett légrétegnek a hőtechnika mellett páratechnikai szempontból is kiemelt jelentősége van. 

sam_2148.jpg

Ma már legalább 5 cm magas légréteget kell kialakítani az ellenlécek között. A folyamatos légáramlás biztosításához elengedhetetlen a megfelelő méretű beszellőző és a felső kiszellőző nyílások kialakítása is. Ugyanilyen fontos a tetőáttörések (kémények, kibúvók, tetőablakok stb.) körül a felfelé áramló levegő szabad útjának biztosítása. Szükség esetén (ha nem létesíthető kerülőút az áttörések körül) a Terrán tetőrendszer részét képező szellőzőcserepek beépítésével kell az áttörések alatt és felett a levegőt ki- és bevezetni. A taréj és az élgerinc vonalában a szellőzőcserepek mellett a Terrán tetőrendszer részét képező MediRoll perforált kúpalátétek beépítésével is növelhető a kiömlőnyílás keresztmetszete (folyóméterenként 60 vagy 150 cm²-rel).

20140807_094216.jpg

20160430_102610.jpg

 

TETŐ-HŐSZIGETELÉS

A tetőterek hővédelmében a legnagyobb szerepe a tetőszerkezetben elhelyezkedő hőszigetelésnek van. Ma az egyik legkorszerűbb tető-hőszigetelést a szarufák felett elhelyezett PIR/PUR-anyagú keményhab hőszigetelő táblák alkotják. A MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszer nagy méretű PIR-tábláiból olyan felületfolytonos hőszigetelő réteg hozható létre, amely kis vastagsággal is teljesíti a legszigorúbb hőtechnikai követelményeket (szarufák közötti hőszigetelés nélkül). A szarufák feletti elhelyezkedéssel kiküszöböli a szarufák vonalában jelentkező hőhidakat is. A PIR-hab az egyik legjobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező anyag (λ=0,022 W/mK). Akár 12,5 cm vastagság is elegendő az U<0,17 W/m²K követelményérték teljesítéséhez. Meglévő tetőszerkezet felújítása esetén, ha a szarufák között megfelelő állapotú a régi hőszigetelés, akár 8 cm vastag MediCOMFORT tető-hőszigetelés ráépítésével már a teljes szerkezet teljesíti a követelményértéket.

Bár a szarufa feletti tető-hőszigetelés kialakításának költsége önmagában magasabb, mint a szarufa alatti hőszigetelésé, utóbbinál nem szabad figyelmen kívül hagyni a hasznos alapterület csökkentéséből adódó értékvesztést!

medicomfort.jpg

Természetesen a tetőszerkezet megfelelő kialakítása mellett számos egyéb megoldással is mérsékelhető a tetőtér hőterhelése. Például a tető tervezésekor a bevilágító felületek tájolásánál célszerű figyelembe venni a külső árnyékviszonyokat, külső árnyékolókkal ellátott tetőablakokat ajánlott beépíteni, emellett különösen fontos a tetőtér okszerű szellőztetése. A napközbeni túlzott szellőztetéssel a szerkezetet megkerülve, belülről melegítjük fel a tetőteret, ezért a napközbeni szellőztetést mérsékelni kell az ésszerű mértékig. Az éjszakai átszellőztetés intenzitásának növelése ellenben kifejezetten jótékony hatással van a tetőtéri lakókomfortra, feltéve, hogy a külső hőmérséklet valóban alacsonyabb, mint a tetőtér belső hőmérséklete.

Forrás: Terrán Kft.

Szaktanácsadás és anyagszükséglet-számítás esetében kérjük, forduljon bizalommal területi képviselő kollégáinkhoz, a weboldalunkon található területi felosztás figyelembevételével. Amennyiben kivitelezéssel kapcsolatos kérdése van, keresse kivitelezői szaktanácsadó munkatársainkat. Minden egyéb speciális, szakmai kérdésére választ kap a szaktanacs@terranteto.hu e-mail címre írva vagy a 06-69/569-950 telefonszámon.

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr8512788056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása