Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

A modern tető

A tető a ház koronájaként az épület egész megjelenését meghatározza. A lakóházunk sok esetben az önkifejezés eszköze is, akár egy divatos ruha, az ízlésünket demonstrálja. A szépség azonban szubjektív dolog, a szép ház és a szép tető mindenki számára mást jelent.

TRENDEK

Ha megfigyeljük a hazánkban az elmúlt 15-20 évben épült lakóépületeket, leginkább a sokszínűség juthat eszünkbe – akár az épületek tömegét, a tetőformákat vagy a színeket nézzük. Sok esetben a tagolt alaprajz, összetett tömeg, ebből adódóan bonyolult tetőformák, valamint az élénk színek a jellemzők. Mintha a szépség a bonyolultságból adódna. Nehéz meghatározni a lakóépületek stílusát (már ha beszélhetünk ilyenről). Népszerű a mediterrán, valamint a köznyelvben amerikainak nevezett stílus, illetve ezek keveréke is, és van a sajátosan magyar formavilág, amit egyszerre szinte minden jellemez. Ha csak a tetőket figyeljük, egy-egy lakóházon gyakran egyszerre jelenik meg a sátortető, a nyeregtető, a fióktető, esetleg a változó magasságú gerinc, sőt előfordul, hogy mindezt egy sokszög alapú toronytető is megkoronázza.blogkep.jpgTermészetesen számos olyan példával is találkozhatunk, amelyek letisztultabbak, amelyeknél jól érvényesül a tömeg, a formák és a színek harmóniája, valamint a meglévő környezetbe való illeszkedés is.blogkep1.jpgA divat azonban folyamatosan változik, így a lakóépületek formálásában is szemléletváltás zajlik (bár lassan). Mint minden területen, az épületek és a tetők esetében is meghatározóak a tőlünk nyugatra jellemző trendek. Az esztétikus megjelenés mellett fontos a funkcionalitás is. 

FUNKCIÓ ÉS MINŐSÉG

Sok lakóépületre jellemző a túlzás, vagyis túl sok olyan megoldást tartalmaz, amely csak a szemnek szól (akár a belső lakótér ideális hasznosítását is feláldozva). Mintha kizárólag a külső szemlélő figyelmének felkeltése lenne a cél (sokszor valóban erről van szó). Ennek azonban ára van. A bonyolult tetőformák kialakítása eleve drágább: a tetőszerkezetnek nagyobb a felülete, így az anyagszükséglete, több kiegészítő elemet kell beépíteni, és az építési munka összetettebb, hosszabb ideig tart. Az egyszerűbb tömegű tetők kevesebb anyagból és rövidebb idő alatt megépíthetők, így nagyobb hangsúlyt fektethetünk a minőségre: a minőségi anyagok használatára (a tetőfedés anyagára, a tetőfóliára, a kiegészítőkre és az ereszcsatorna-rendszerre) és a szakszerű kivitelezésre. A látható minőség pedig mindig növeli a tető és az épület értékét. Hosszasan lehetne sorolni az egyszerűbb tömegalakítás előnyeit, azonban az sem szerencsés, ha mindent ennek az oltárán áldozunk fel. Az esztétikusság és a funkcionalitás egyensúlya a fontos: hogy olyan tetőket alkossunk, amelyek egyszerűek és szépek.


A MODERN TETŐ FORMÁJA

A tetőforma nagymértékben függ az épület alaprajzi tagoltságától. A tető ugyanis igazodik az alaprajzi kontúrhoz, ebből adódik, hogy minél tagoltabb az alaprajz, annál összetettebb lesz a tető tömege is. A modern szemléletű tömegformálást az egyszerűség jellemzi. A divat mellett ebben az épületenergetikai szempontoknak is jelentős szerepe van. Minél kevésbé tagolt az épület tömege, annál kisebb a belső teret határoló „épülethéj” felülete. Vagyis a téli hideg és a nyári meleg kisebb felületen fejti ki hatását. A modern lakóépületek legjellemzőbb tetőformái a nyeregtetők és félnyeregtetők, melyeket általában oromfalak zárnak le. A beépített tetőterek természetes megvilágítását tetősíkba illeszkedő és az oromfalba épített ablakok biztosítják. A tetősíkból kiugró tetőfelépítmények, fióktetők nem jellemzőek. Ezek a tetőfelületet feleslegesen növelő megoldások épületenergetikai szempontból is kedvezőtlenek.

A tetősíkok hajlásszöge széles tartományban változhat. Nem beépített tetőterek esetén a 25-35º-os tetősíkok a legelterjedtebbek, de kedveltek az alacsony (20º alatti) hajlásszögű tetők is. Azonban az egészen alacsony hajlásszögű tetők kapcsán felmerül a kérdés, hogy milyen esztétikai szerepet töltenek be, hiszen a tető szépsége legfeljebb messziről vagy magasból szemlélve válik láthatóvá.
                                                               

Beépített tetőterek esetén legalább 40-45º-os hajlásszögű tetők készülnek.blogkep2.jpg

A TETŐFEDÉS ESZTÉTIKÁJA

A tető formája mellett a tetőfedés határozza meg leginkább a tető (és vele együtt az egész épület) külső megjelenését. Sokféle tetőfedés közül választhatunk, de a legelterjedtebbek napjainkban is a kerámia- és a betoncserép fedések. Ezek látványát főleg az adott cseréptípusra jellemző fedéskép és a szín határozza meg. Célszerű úgy cseréptípust megválasztani, hogy az harmonizáljon az épület tömegével, stílusával. Az egyszerű tömegű modern tetőkön ma elsősorban a sík cserepek jelennek meg a szürke és a fekete különböző árnyalataiban (antracit, grafit, carbon stb.). A klasszikus formavilágú lakóházakhoz inkább a hullámos profilú és a hódfarkú cserépfedések illenek.blogkep3.jpgA fedés esztétikájában fontos szerepe van a különböző kiegészítőknek (hófogók, tetőkibúvók, kivezetők stb.) és az ereszcsatorna-rendszernek is. A legkedvezőbb, ha egy gyártó komplett fedési rendszerét választjuk, mivel itt a fedést alkotó különböző elemek kialakításukban, színükben, minőségükben is tökéletesen illeszkednek egymáshoz. Az ereszcsatorna színe lehetőleg harmonizáljon a tetőfedés és az homlokzat színével. Jó megoldás például a fedéssel azonos szín, de eltérő árnyalat alkalmazása. blogkep4.jpg

blog5.jpg

A KÖRNYEZETHEZ VALÓ ILLESZKEDÉS

Az illeszkedés fontos követelmény az építészetben. Bármennyire is célunk, hogy a lakóházunk egyedi és különleges alkotás legyen, a tágabb környezetünket is értékesebbé tesszük esztétikai szempontból, ha próbálunk illeszkedni a már kialakult miliőbe. Ma sajnos kevés olyan új lakóházakkal teli utcát találunk, ahol az utcaképben észlelhető bármiféle harmónia. A legfontosabb előírások (szabályozási vonal, építménymagasság) betartásán kívül alig igazodnak egymáshoz a házak. Pedig ha csak a tetők esetében figyelembe vesszük az illeszkedést (formák, fedés, szín tekintetében), sokkal kedvezőbb hatású környezet hozhatunk létre. Fontos megjegyezni, hogy az illeszkedés nem azt jelenti, hogy az új épületnek vagy tetőnek ugyanolyannak kell lennie, mint a már meglévőek. Nézzünk egy egyszerű példát! Ha a meglévő épületeken fekete és barna színűek a fedések, mi se erőltessük a zöldet. Választhatunk a meglévőek árnyalataiból is (pl. antracit). Így még nem lesz ugyanolyan a tetőnk, mint a többi, mégis illeszkedik közéjük, harmóniát alkot velük.

A cikkekben megjelentetett szakmai iránymutatások, leírások, képek, csomópontok nem helyettesítik a tervezési és kivitelezési munkák szakszerű és az érvényes jogszabályoknak megfelelő végzését, különösen a kellő részletességű építészeti kiviteli terveket, az építész tervezői és műszaki ellenőri ellenőrzéseket és számításokat, illetve nem mentesítik a szereplőket a konkrét épületre és épületszerkezetre vonatkozó felelőssége alól. A Terrán Kft. és a Szega Books Kft. semmilyen felelősséget nem vállal a cikkek, vagy azok egy részének felhasználásával elkészülő épületekért, épületszerkezetekért.

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr3812320113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JSHannibal 2020.08.21. 13:51:17

Üdv! Érdekelne, itt a lapon is több képen látszik, hogy 8-szögű tetőnél pl, vagy 90 és 45 (és135)°-nál eltérő szögben is meg van oldva az eresz. HOGYAN? Kérek szépen információkat! lisztescsaba@mail.com köszönöm!

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása