Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

A betoncserép fedések tömege

Általános tévhit a betoncserép fedésekkel kapcsolatban, hogy nehezek, így más cserépfedésekhez képest jóval nagyobb teherként hatnak a tetőszerkezetre és az épület egészére.
A beton szó hallatán mindenki nehéz anyagra és szerkezetekre asszociál. Különösen a régi cserépfedések cseréje kapcsán merül fel, hogy ha betoncserepet választanánk az új tetőhöz, az a korábbinál jóval nagyobb terhet jelentene a még cserére nem érett ácsszerkezetnek. Pedig a legtöbb esetben ez egyszerűen nem igaz.

Az új tetőfedés kiválasztásakor elsősorban az esztétikai jellemzőket és az árat nézzük, az egyes cseréptípusok ennél részletesebb összehasonlítására ritkán kerül sor. A tömeg tekintetében tévhitekre alapozva gyors döntést hozunk, pedig a tetőfedés várható tömege olyan paraméter, amely egyszerűen számolható.

A cserépfedés tömegét az alábbi két fontos jellemző határozza meg:
  1. egy cserép tömege,
  2. cserépszükséglet (1 m2 fedéshez szükséges cserepek darabszáma).

A legtöbb gyártó a cserepek műszaki adatlapján mindkét adatot megadja. A két érték szorzata pedig megmutatja, mekkora lesz az adott cserépből készülő 1 m2 fedés tömege. A cserépszükséglet a tetőhajlásszög függvényében cseréptípusonként változó. Minél kisebb a tető hajlásszöge, annál nagyobb átfedést kell képezni a cserépsorok között. Ezért szerepel többféle érték a cserépszükségletre vonatkozóan.

02_2017_02_20_a_betoncserep_fedesek_tomege_tablazat.jpg

Látható, hogy a régi hódfarkú cserépfedésekkel összehasonlítva a betoncserepekből készített tetőfedések tömege jóval kisebb, és a legtöbb esetben a régi hornyolt cserepekből készülő fedéseknél is könnyebbek. De a korszerű kerámiacserepekkel összehasonlítva sem mutatkozik lényeges különbség. Több olyan kerámiacserepet forgalmaznak, amelyből nehezebb fedés készül, és számos kerámiacserép létezik, amelyekből kisebb tömegű fedés alakítható ki. Mindezek kevésbé lényegesek, ha figyelembe vesszük, hogy a tetőszerkezeteket érő terhek tekintetében nem a fedés súlya a legmeghatározóbb.

regi_cserepfedes.jpgA régi hódfarkú cserepekből készült fedések tömege akár kétszerese is lehet a mai betoncserép fedésekének 

Új tetők építése esetén lényegében nincs jelentősége a tetőfedések tömegének. A mai tetőépítési gyakorlat (szerkezetalakítási elvek, megoldások, az alkalmazott léc- és gerendaméretek, a szarufatávolságok stb.) mellett a fedés súlya általában a tetőszerkezet teljes teherbírásának alig 10-20 %-át teszi ki. Vagyis a legelterjedtebb beton- és kerámiacserép fedések közötti 5-15 kg-os különbség elhanyagolható a tetőszerkezetek teherbírása szempontjából. A tetőfedések tömegéből adódó terhelésnél jóval nagyobb a jelentősége a tetőt érő külső hatásokból adódó terheknek. A télen felhalmozódó hó, illetve viharos időben a tetőt érő szélnyomás 1 m2 tetőfedésre vetítve akár 50-100 kg ideiglenes terhelést is jelenthet.

havas_hazteto.jpgA tetőn felhalmozódott hó tömege akár több tonna is lehet. 

A cserére érett régi cserépfedések többsége hódfarkú vagy hornyolt kerámiacserepekből készült. Ha szükségesnek érezzük, a régi fedés tömegét könnyen megbecsülhetjük. Ehhez elég megmérnünk egy cserép tömegét, és megszámolnunk az 1 m2 fedést alkotó cserepeket. Régi cserépfedések cseréjekor a lécezést is mindig cserélni kell. Ha a tetőszerkezetet alkotó többi faelem (a szarufák, a szelemenek, a fogópárok stb.) állapota megfelelő, nem látható károsodás, alakváltozás (meghajolt, repedt, korhadt elemek), akkor a fedés cseréje biztonsággal elvégezhető. Az új betoncserép fedés pedig (szakszerű kivitelezés esetén) hosszú évtizedekre megoldja a régi fedésből származó problémákat.

Természetesen a fenti táblázat arra jó, hogy lássuk a különböző cserépfedések tömege közötti általános különbségeket. Pontosabb összehasonlításhoz a konkrét cseréptípusok műszaki adatlapján megadott értékeket kell figyelembe venni. A betoncserepekre általánosan jellemző, hogy nagyobb méretűek, mint a forgalomban lévő kerámiacserepek többsége. Ebből adódóan nehezebbek is. Azonban amint olvashattuk, nem csak az 1 db cserép tömege a meghatározó, hanem a cserépszükséglet is. Hiszen hiába könnyebb egy cserép, előfordulhat, hogy annyival több kell belőle a fedés kialakításához, hogy a fedés tömege a könnyebb cseréppel lesz nagyobb.

 zenit-carbon-ref07.jpgTerrán - Zenit Carbon

Fontos megjegyezni, hogy a betoncserép fedéseknek számos olyan előnyös tulajdonsága van, amely kifejezetten a tömegüknek köszönhető. Ilyen a viharállóság, a fokozott hanggátlás, valamint a nagyobb hőtároló képességből adódó hőcsillapítás. Mindezeknek különösen nagy a jelentősége beépített tetőtereknél. A könnyű tetőfedő anyagok ezen tulajdonságai jóval kedvezőtlenebbek.

A cikkekben megjelentetett szakmai iránymutatások, leírások, képek, csomópontok nem helyettesítik a tervezési és kivitelezési munkák szakszerű és az érvényes jogszabályoknak megfelelő végzését, különösen a kellő részletességű építészeti kiviteli terveket, az építész tervezői és műszaki ellenőri ellenőrzéseket és számításokat, illetve nem mentesítik a szereplőket a konkrét épületre és épületszerkezetre vonatkozó felelőssége alól. A Terrán Kft. és a Szega Books Kft. semmilyen felelősséget nem vállal a cikkek, vagy azok egy részének felhasználásával elkészülő épületekért, épületszerkezetekért.

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr312274997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása